La Competició i la Competitivitat com a eina constructiva

Dintre del món del futbol, i de l’esport en general, el concepte “competició” està entès des d’una perspectiva poc evolutiva per al jugador i el col·lectiu de l’equip a nivell humà. A la nostra societat occidental capitalista ens eduquen veient a l’altre com “rival a batre”, com un “enemic” a superar, com un “obstacle” que hem de treure de davant nostre, i generant contra ell emocions negatives que van des de la còlera i la ràbia a l’odi i la rancúnia. L’objectiu, llavors, de la “competició” es trepitjar a l’altre, ja que ell és el nostre problema per arribar a la nostra fita. Això provoca una realitat futbolística i esportiva on cada vegada existeix menys humanitat entre els individus i sí més guerra.

Però la competició es pot veure d’una altre manera. Si fem un repàs per la història de l’humanitat i anem a l’època grega ens trobem amb un enteniment de la “ competició i la competitiva” que genera desenvolupament humà amb tu mateix i entre les persones. Pels grecs l’única competició que hi havia era la d’un mateix amb la seva pròpia ment, que sempre busca limitar el nostre gran potencial. L’individu “altre” es conformava per a ells no com un obstacle, sinó tot el contrari, com un esglaó evolutiu que exigia a la persona superar-se i avançar amb ell mateix. D’aquesta manera, el nostre rival és una metàfora de la ment que ens limita, i a partir d’ell jo puc ser millor amb mi mateix. Això, a diferència del nostre sistema capitalista, crea uns sentiments positius de cara a l’altre, ja que el veiem com a un “amic” que ens fa avançar.
Quan tens un rival de qualitat, el seu talent t’exigeix ser més conscient de tu i per tant esforçar-te i millorar el teu potencial, sortint així de les teves limitacions i ampliant les teves capacitats. La “competició i la competitivitat”, un pas evolutiu per a l’esportista.

Joc a Fer pel jugador

  • L’entrenador haurà d’explicar als jugadors el nou concepte de competició i competitivitat en cada entrenament i partit fins que els jugadors entenguin i vegin a l’oponent com una forma d’evolució personal.
  • En cada partit, al final del joc, els jugadors tindran l’hàbit de donar-li les gràcies als rivals per provocar en ells un creixement personal i desenvolupament del seu potencial. El rival els ha fet millors.
  • Cada jugador haurà de plantejar-se en cada partit el que ha de millorar a nivell personal en referència a l’anterior partit. Al final del matx, cada jugador haurà de fer una reflexió a casa del que ha millorat a partir del rival. En el primer entrenament de la setmana s’utilitzaran 10 minuts per “parlar” o “llegir” el que ha aprés a nivell individual i col·lectiu. Els jugadors poden portar també un escrit dels aprenentatges.

Agenda Primer Equip

Agenda Futbol Sala

Propers partits F11

Primer Equip

Lliga - 17/12/2017 - 18:00 h
Borda Mateu
 

FC Santa ColomaFC Santa Coloma

VS

FC EncampFC Encamp

 

Segon Equip

Lliga - 17/12/2017 - 17:00 h
Prada de Moles
 

FC EncampFC Encamp B

VS

FS La MassanaFS La Massana

 

Propers partits Sala

Primer Equip

Lliga - 11/01/2018 - 22:00 h
Serradells
 

Penya EncarnadaPenya Encarnada

VS

FC EncampFC Encamp A

 

Segon Equip

Lliga - 16/01/2018 - 21:30 h
Pavelló d'Encamp
 

FC EncampFC Encamp B

VS

PVE 93PVE 93

 

Resultat Primer Equip

 

UE Santa ColomaUE Santa Coloma

5-0

FC EncampFC Encamp

 

Resultat Segon Equip

 

FC EncampFC Encamp

3-0

Ranger's FCRanger's FC

 

Resultat Futbol Sala

 

FC MadriuFC Madriu

8-5

FC EncampFC Encamp

 

Resultat Futbol Sala

 

FS VelocitatFS Velocitat

7-4

FC Encamp BFC Encamp B