Carta del Futbol a tots els integrants del FC Encamp

Molt bones a tots i a totes!!! Avui, acabada ja la temporada, vull expressar-vos els meus sentiments de gratitud i estima:

Felicitats per mantenir la família del FC Encamp unida i consolidada. En els temps que corren, on la gran majoria de famílies estan separades, viure des de la unió i l’afecte és una fortalesa.

La Seguretat i la confiança en un mateix

El mític capità del AC. Milà, Paolo Maldini, deia el dia del seu acomiadament del futbol que una de les claus per mantenir-se tant de temps a l’elit era “la confiança, la seguretat i la creença cega en un mateix”. Maldini destacava el reconeixement i la seguretat en un mateix com una eina poderosíssima per arribar a les fites desitjades.

L’honestedat amb un Mateix, el company i el rival

Una vida equilibrada és una vida de consciència. I una vida de consciència és una vida de sentit comú. El sentit comú parteix del reconeixement i l’acceptació de les circumstàncies, situacions, actes i comportaments d’un mateix i dels altres. Qui no accepta les coses es posa obstacles.

Aquesta actitud es denomina honestedat. Un valor necessari per viure i sobreviure en qualsevol entorn. Al context del futbol també. El jugador o entrenador que no accepta els seus errors no aprenc. I sense aprenentatge es tanquen les portes de l’èxit.

La Solidaritat entre companys

Quan fas una revisió dels principals exèrcits, nacions, països o grups humans que han assolit l’èxit en les seves fites, et trobes amb un punt en comú entre tots ells: la solidaritat. L’acció humana d’obrir-se cap a l’altre per donar. La suma de donacions en formes diverses, des de materials pràctiques fins a idees, pensaments o fets, entre tots els individus d’un col·lectiu, que genera l’element de la unió, per tant la consolidació de la força.

La Competició i la Competitivitat com a eina constructiva

Dintre del món del futbol, i de l’esport en general, el concepte “competició” està entès des d’una perspectiva poc evolutiva per al jugador i el col·lectiu de l’equip a nivell humà. A la nostra societat occidental capitalista ens eduquen veient a l’altre com “rival a batre”, com un “enemic” a superar, com un “obstacle” que hem de treure de davant nostre, i generant contra ell emocions negatives que van des de la còlera i la ràbia a l’odi i la rancúnia. L’objectiu, llavors, de la “competició” es trepitjar a l’altre, ja que ell és el nostre problema per arribar a la nostra fita. Això provoca una realitat futbolística i esportiva on cada vegada existeix menys humanitat entre els individus i sí més guerra.

La Imaginació com a eina futbolística

És important ser conscient que el joc del futbol obliga a la persona practicant a desenvolupar diferents intel·ligències, generant en ell un creixement interior. Una d’aquestes intel·ligències és la imaginació, eina mental bàsica per a la creativitat i la creació de realitat física.

La imaginació és una capacitat natural que tot home posseeix. Amb ella podem crear, com si fóssim una espècie d’ordinador, imatges al nostre gust, colors, moviments, diàlegs, situacions, circumstàncies, esdeveniments. La imaginació és la potencialitat generadora de realitat, doncs és a partir d’ella que la nostra ment s’enfoca en una situació que acabarà passant al plànol físic de la vida. Amb la imaginació al futbol el jugador es diverteix molt més, s’apassiona pel joc i estructura i ordena la informació que hi ha a la seva ment.

RespecteEl respecte és un valor bàsic en la salut emocional d’un col·lectiu. Des del respecte als altres i, també a un mateix, s’inicia el camí cap a la pau entre les persones, principi obligat per viure en un estat de felicitat personal i social. Respectar es obrir la teva ment, amplificant la teva consciència amb la visió de més punts de vista, a part del teu.

Quan respecto a l’altre tinc l’oportunitat d’evolucionar i créixer, ja que és des de l’altre que jo aprenc més de mi. Amb el respecte s’aconsegueix l’estima i l’amor. A qui no li agrada tenir un vestidor, una família, un grup d’amics, una empresa plena de felicitat i amor? El Respecte et fa més humà.

En un món com el del futbol on les emocions són constants, respectar al rival, als propis companys, als àrbitres, al públic, etc., es fa necessari, doncs el joc del futbol té com a objectiu humanitzar a les persones.

Un bon exemple d’això són dos exfutbolistes dels dos millors clubs de la història del futbol: Carles Pujol del F.C Barcelona i Raúl González del Reial Madrid. Ells com a capitans sempre van mostrar el “respecte” com a valor primordial al futbol i a la vida. Repassa les seves vides a Internet i descobreix dos grans futbolistes, però sobretot dues grans persones que es respectaven i respectaven als demés.