La Solidaritat entre companys

Quan fas una revisió dels principals exèrcits, nacions, països o grups humans que han assolit l’èxit en les seves fites, et trobes amb un punt en comú entre tots ells: la solidaritat. L’acció humana d’obrir-se cap a l’altre per donar. La suma de donacions en formes diverses, des de materials pràctiques fins a idees, pensaments o fets, entre tots els individus d’un col·lectiu, que genera l’element de la unió, per tant la consolidació de la força.

Una estructura està ben consolidada degut a aquesta acció anomenada solidaritat entre els integrants. Els buits que hi ha en les persones d’un grup a causa de deficiències diverses s’omplen amb les potencialitats dels mateixos integrants. El que no té un li dona l’altre, i així al revés. D’aquesta manera hi ha un constant moviment recíproc de compensació. Com diria un físic quàntic: “existeix una transferència d’informació entre els elements de l’estructura, aconseguint sempre un equilibri i sostenibilitat”. La solidaritat entre persones d’un mateix grup genera una força inquebrantable.

Grans equips de futbol que han conquerit cotes exitoses destacaven precisament per la solidaritat entre companys. Un exemple recent és l’actual campió de la lliga anglesa: el Leicester. El conjunt de l’italià Ranieri va emportar-se la Premieur per aquest treball de conjunt tant ben fet. El pensament comunitari pel bé comú va estar per sobre de l’individualitat, i aquesta unió humana va crear força, una força que va donar pas a l’explotació de talents ocults de l’equip, tant a nivell individual i de conjunt. Per guanyar és necessari un equip, i un equip només existeix quan hi ha solidaritat de companys.

Ensenyar des de petits als nostres jugadors a ser solidaris amb el companys és símbol de conjunt. I un conjunt té molta més força junt i ordenat que separat i anàrquic en els seus moviments. Els nens, infants i jovent del futbol han de practicar la solidaritat per desenvolupar-se i millorar en la pràctica futbolística i evolucionar en els aspectes més humans i íntegres de la persona. La solidaritat, una de les claus de l’èxit en conjunt.

Joc a Fer pel jugador

  • Buscar informació a Internet sobre l’equip del Leicester de la lliga anglesa. Com va guanyar la lliga 2015-2016? Quina estructura de treball tenia? Com era la relació entre els jugadors, l’entrenador, treballadors del club i afició? Veure la solidaritat entre tots els integrants de l’equip a l’hora de jugar els partits i en el plantejament humà de l’equip.
  • Veure la pel·lícula ¡Viven! o llegir el llibre ¡Viven! de l’equip uruguaià de rugby Old Christians Club de Carrasco que a l’any 1974 van tenir un accident d’avió als Andes, on els supervivents van haver de recórrer a l’antropofàgia per poder subsistir.